Dossier

Globo-reisverzekering of niet? Het verhaal van Zita en Rosalie

14 mei 2021
Rosalie en Zita vertellen hun reisverhaal en hoe de Globo-reisverzekering het verschil maakt

Geen idee of het de moeite loont om de Globo-reisverzekering te nemen? Laat je inspireren door het verhaal van de 30-jarige tweeling Zita en Rosalie die op reis gaan naar Costa Rica. Rosalie speelt op veilig en kiest de Globo-reisverzekering zodat ze kan rekenen op medische hulp en op bijstand als haar bagage vertraagd is. Zita spendeert haar geld liever aan andere dingen dan aan een reisverzekering. Maar wat als er iets verkeerd gaat op reis? Dan zal Zita dat heel erg voelen in haar portemonnee.

Het zit Zita en Rosalie niet mee in Costa Rica…

Costa Rica here we come, Zita en Rosalie zijn er helemaal klaar voor. De kleurrijke hoofdstad San José, de vulkaan Poás, de nevelwouden van Monteverde, de paradijselijke stranden van Tamarindo, de berg Chirripó, de zeeschildpadden op het strand van Tortuguero, … Ze boekten online een rondreis om al die toeristische hotspots te zien. Lekker makkelijk, alle hotels en de vlucht zijn meteen geregeld! Rosalie tekende ook in op de reisverzekering Globo, Zita niet. 

KOSTEN BIJ HET BEGIN VAN HUN REIS

  Zita 
Rosalie
Rondreis (vlucht inbegrepen) € 4950,00 € 4950,00
Globo-reisverzekering (bijstand personen met uitbreiding bagageverz.)
- € 185,58
Totaal € 4950,00
€ 5135,58
 

BAGAGE VERTRAAGD

Bagageverzekering dankzij de Globo-reisverzekeringHelaas, de reis begint goed… Aangekomen in San José blijkt de bagage van Rosalie en Zita niet op het vliegtuig te zitten. Ze blijven niet bij de pakken zitten en kopen de meest noodzakelijke spullen om de eerste twee dagen van hun reis te overbruggen. Rosalie heeft geluk, want haar reisverzekering komt tussen, Zita moet de kosten zelf ophoesten. Gelukkig is hun bagage na anderhalve dag terecht en kunnen ze verder reizen naar de vulkaan Poás, de nevelwouden van Monteverde en de paradijselijke stranden van Tamarindo. Costa Rica voldoet helemaal aan hun verwachtingen…

Zita
Rosalie 
Extra kosten bagage € 100,00 € 0

Als de bagage minimaal 12 uur vertraging heeft, dan vergoedt de Globo-reisverzekering een maximaal bedrag van € 125 per verzekerde voor de bewezen aankoop van essentiële artikelen

 

STOM ONGEVAL

De Chirripó mag natuurlijk niet ontbreken op hun rondreis. Na urenlang klimmen en een overnachting in het basiskamp komt de top in zicht. Het laatste stukje is een echte uitdaging en een ongeluk schuilt dan in een klein hoekje. Dat is ook wat er gebeurt. Zita glijdt uit en neemt Rosalie mee in haar val. Ze moeten alle twee met een helikopter overgebracht worden naar het ziekenhuis. Er volgt een kort verblijf in het ziekenhuis voor beiden, gelukkig zonder al te veel erg. Jammer genoeg komt het ziekenfonds niet tussen voor medische kosten in Costa Rica. Geen probleem voor Rosalie, want zij heeft Globo. Voor Zita wordt het een dure grap. En dan heeft ze nog geluk dat het niet in de VS is gebeurd. Daar zouden de kosten veel hoger oplopen. 

Zita 
Rosalie
Extra kosten overbrenging en ziekenhuis € 1985,00 € 0

De Globo-reisverzekering vergoedt de overbrenging naar het ziekenhuis. De heelkundige en verpleegkosten worden rechtstreeks aan het ziekenhuis betaald tot € 750 000, taksen inbegrepen.

 

TERUGVLUCHT VERTRAAGD DOOR SLUITING VAN HET LUCHTRUIM

Na enkele relaxte dagen in Tortuguero sluiten ze hun reis in schoonheid af in San José. Een lekker etentje, wat shoppen om souvenirs te kopen, het voorval op de Chirripó is al helemaal vergeten. Maar dan krijgen ze de dag van hun vertrek te horen dat het luchtruim gesloten is door de uitbarsting van de vulkaan Poás … Ze moeten 5 nachten langer in hun hotel blijven. Dat vinden ze eigenlijk niet erg, maar het kostenplaatje is een pak minder. Rosalie heeft alweer geluk, Zita een pak minder…

Zita  Rosalie
Extra verblijfskosten € 375,00 € 0

Als je de terugreis naar België niet op de oorspronkelijk voorziene datum kan aanvatten door een algemene of lokale sluiting van het luchtruim, ten gevolge van een natuurramp of uitzonderlijke weersomstandigheden, vergoedt de Globo-reisverzekering de bewezen extra verblijfskosten tot € 75,00 (taksen inbegrepen) per nacht en per persoon voor maximaal 5 nachten. Deze waarborg is enkel geldig als de luchtvaartmaatschappij niet tussenkomt op grond van een internationale conventie of een EU-verordening. De dekking van de polis blijft verworven tot de terugkeer in België.

TOTALE KOSTEN OP HET EINDE VAN HUN REIS

Na hun terugkeer maken Rosalie en Zita de balans op. Het was een mooie reis, Costa Rica is meer dan de moeite waard. Jammer van de pech die ze hadden, maar het had ook slechter kunnen aflopen. De financiële balans is voor Zita een stuk minder positief. Omdat ze geen reisverzekering heeft, moest ze € 2460 extra ophoesten…

Zita 
Rosalie
Rondreis (vlucht inbegrepen) € 4950,00 € 4950,00
Globo-reisverzekering (bijstand personen met uitbreiding bagageverz.)
- € 185,58
Extra kosten bagage € 100,00 € 0
Extra kosten overbrenging en ziekenhuis € 1985,00 € 0
Extra verblijfskosten € 375,00  € 0
Totaal € 7410,00 € 5135,58

Conclusie: de Globo-reisverzekering kan je heel wat onaangename verrassingen besparen op reis. En dat voor maar € 185,58! Dat is de prijs die je voor de reisverzekering Globo betaalt als je als alleenstaande kiest voor personenbijstand met uitbreiding bagageverzekering.

Vergelijk en teken in op Globo

Wettelijke vermeldingen

Uitsluitingen:
 • Voor de bijstand aan personen en voertuigen kun je niet rekenen op tussenkomst voor aanvragen die niet tijdens de reis werden ingediend bij Ethias of niet door Ethias of met toestemming van Ethias werden georganiseerd. Dat is evenmin het geval als je deelneemt aan motorsportcompetities (wedstrijd, rally). Als je auto moet hersteld worden, zullen die kosten in geen geval terugbetaald worden.
 • Bij de annulatieverzekering moet je bij een verzoek tot tussenkomst altijd de factuur van de boeking met vermelding van de data, de bestemming en de kostprijs van de reis voegen.
 • Voor de bagageverzekering is het eenvoudig verlies door uzelf van een verzekerd voorwerp niet gedekt. Diefstal uit tenten, uit gemeenschappelijke slaapruimtes, uit een voertuig tussen middernacht en 7 uur ’s morgens als dit voertuig zich op de openbare weg of iedere andere niet-afgesloten plaats bevindt, is evenmin gedekt. Ook diefstal van juwelen zonder braak uit een hotelkamer of gastenkamer waar op dat ogenblik geen verzekerde aanwezig is, is uitgesloten van dekking. 

Beperkingen:

 • Je verblijf in het buitenland mag maximaal 90 dagen duren.
 • Voor de bijstand aan personen is de terugbetaling van medische kosten beperkt tot € 750 000 in het buitenland en tot € 5 000 in België ten gevolge van een ongeval in het buitenland.
 • Voor de bijstand aan voertuigen is de tussenkomst beperkt tot € 375 indien het slepen in geval van panne of ongeval niet door Ethias wordt georganiseerd en in geval van overmacht.
 • Voor de annulatieverzekering is er een wachttijd van 30 dagen. De tussenkomst is ook beperkt tot € 3 000 per verzekerde.
 • Voor de bagageverzekering is de terugbetaling per voorwerp maximaal € 1 250.
 • De bijstand aan voertuigen is beperkt tot geografisch Europa. De gedetailleerde landenlijst is beschikbaar in het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID).

Goed om te weten:

 • Globo is een reisverzekering van Test Aankoop Verzekeringen ontwikkeld samen met Ethias op basis van een lastenboek opgesteld door Test Aankoop. Lees voor meer informatie de algemene voorwaarden of het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID). De algemene en bijzondere voorwaarden hebben altijd voorrang op de commerciële informatie. Neem alle informatie door voor je beslist om in te tekenen.
 • Intekenen kan enkel via de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen.
 • Als je bijstand nodig hebt naar aanleiding van een schadegeval, neem je rechtstreeks contact op met Ethias via 011 28 28 28.
 • De Globo-reisverzekering is een jaarlijks verzekeringscontract onderworpen aan het Belgisch recht. Het contract wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd en moet ten minste 3 maanden voor de vervaldag opgezegd worden.
 • Als je een klacht hebt, neem je contact op met Test Aankoop Verzekeringen. Indien je niet tevreden bent met hun antwoord kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, T 02 547 58 71, F 02 547 59 75 of E [email protected].