Dossier

Kies je een grote of kleine omnium?

08 mei 2018
Grote of kleine omnium

08 mei 2018

Een omniumverzekering dekt de schade aan je eigen auto. Weet dat je de keuze hebt uit de duurdere grote omnium en de goedkopere kleine omnium. Ontdek de belangrijkste verschillen.

Een omniumverzekering is een verzekering bovenop de verplichte autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Zo’n verzekering is niet verplicht, maar wel slim. De omnium zal namelijk schade aan jouw auto vergoeden of je nu in fout bent of niet. Weet dat je de keuze hebt uit een grote en een kleine omnium.

Vergelijk de omniumverzekeringen

Grote of full omnium

  • De basisidee van een full omnium is dat je voor elke beschadiging van je auto zult worden vergoed, zelfs al ben je in fout.
  • Blikschade, totaalverlies, diefstal en schade door vandalisme, natuurkrachten (storm, hagel, overstroming …), glasbreuk en brand zijn gedekt.
  • Als je een omnium hebt, word je sneller vergoed als er discussie is over de aansprakelijkheid voor het ongeval of bij een schadegeval in het buitenland.
  • Een omnium is interessant als je een lening hebt genomen voor jouw auto. Zo ben je zeker dat je niet moet afbetalen voor een auto die je niet meer hebt.

Kleine of mini-omnium

  • De mini-omnium biedt een veel beperktere dekking. Je wordt niet vergoed bij een ongeval in fout, als de tegenpartij onbekend is, bij vandalisme of betwiste aansprakelijkheid.
  • Je betaalt gemiddeld maar een derde van de prijs van een full omnium (de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid niet meegerekend).
  • Sommige verzekeraars bieden een uitgebreide kleine omnium aan. Die tussenoplossing dekt ook totaalverlies, zelf als je aansprakelijk bent. Beperktere blikschade blijft dan wel voor jou.

Kies slim en vergelijk

Hou naast de prijs zeker ook rekening met de kleine lettertjes. De kwaliteit van de dekking en de omvang van de uitbetaalde vergoeding kunnen namelijk zeer verschillend zijn. Geen idee hoe je zeker bent dat je een goed contract kiest? Test Aankoop deed een kwaliteitskeuring voor je. Vergelijk de omniumverzekeringen en ontdek hoe de verschillende verzekeraars scoren. 

 


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2!